Dag 1 10. februar Simen Spurkland og Frantz Gregersen
Dybdelæring
Vi begynner med årets kanskje mest brukte ord, i kontekst av skole og skoleutvikling. Denne første dagen vil handle om å få et grundig og praksisnært grep om hva dybdelæring egentlig er. Hva kreves for å faktisk komme helt ned i dybden på fag og forståelse? Hvordan skiller dybdelæring seg fra tradisjonell læring, og hvilke trusler står i veien for å utvikle en praksis der elevene jobber med læring som er tilstrekkelig dyp?
Dagen starter med en faglig samtale mellom konfransier Erlend Kobro og ekspert på dybdelæring Frantz Gregersen. Sammen vil de forsøke å virkelig komme inn på hva som befinner seg i kjernen av begrepet vi alle både hører og bruker så ofte.
Etter paralellseminarene vil Simen Spurkland fra Hennunmarka Skole i Asker bli med i samtalen og snakke om hvordan han iverksetter tankene og ideene rundt dybdelæring i sitt daglige virke som lærer.
Dag 2 – 17. februar Jørgen Moltubak, Jo Sigurd Barlien og Erlend Kobro
Engasjement
I opplæringsloven står det blant annet at formålet med opplæringen i norsk skole er å gi elevene mulighet til å «utfalde skaparglede, engasjement og utforskartrong.» Vi vet også at elever som er engasjerte i temaet eller faget lærer mer og trives bedre. Under dag to av Læring på Digitale Flater angriper vi derfor temaet engasjement fra flere ulike vinkler, og ser på hvordan lærere kan arbeide med å engasjere både seg selv og elevene i arbeidet med skole og fag.
Jørgen Moltubakk er improvisatør, kursholder og forfatter – Sammen med konferansier Erlend vil han utforske ulike metoder og verktøy for å engasjere og involvere elevene. Etter en kort pause og paralellseminarene får vi i tillegg besøk av Jo Siggurd som er nestleder for elevorganisasjonen, og som vil være med på å hjelpe oss med å få enda bedre forståelse for hva det er som engasjerer dagens unge.
Dag 3 – 10. mars Stine Brynhildsen og Audun Uggerud
Vurdering for (dybde) læring
Ny læreplan setter ganske tydelige føringer endringer i skolens organisering og innhold. Vi har vært innom både dybdelæring og engasjementet som behøves for å oppnå den, men hvordan skal vi vurdere elevene? Mange av de tradisjonelle vurderingsformene vi er vant med er stikk i strid med den typen arbeid som vokser frem i lys av de nye planene. Med utgangspunkt i rammeverk for god formativ vurdering vil Stine Brynildsen i samtale med konfransier Erlend snakke om sine erfaringer rundt ulike læreres tilnærming til problemstillingen «vurdering for dybdelæring» på ulike aldersnivåer.
Etter paralellseminarene blir Audun Uggerud med i samtalen. Audun Uggerud er utdannet lektor og er markeds -og opplæringsleder for et av Norges mest vellykkede og nytenkende edTechselskaper, DragonBox. Audun bidrar med sine erfaringer fra det problemløsende klasserommet, og har med gode eksempler på hvordan vurdering ikke trenger å være basert på antall riktige svar eller total poengsum.
Dag 4 – 17. mars Kristine Østbye og Kristine Ellefsen
Unntaksskolen – i praksis
Siste dag blir på mange måter en oppsummering av de tidligere dagene, men denne gangen helt spesifikt i kontekst av skole i en tid med mye usikkerhet og endring som et resultat av en global pandemi. Hvordan ivaretar man dybdelæring, engasjement, god vurderingspraksis og samtidig holder hodet over vannet med alle smittevernstiltak, elever på forskjellige steder både geografisk og faglig? Dyktige lærere fra flere skoler ulike skoler forteller om sine erfaringer det siste året, og kommer med konkrete eksempler på hvordan man kan drive god, tilpasset og engasjerende skole også under krevende forhold.
Dagens første gjest er Kristine Østbye fra Gjettum skole i Bærum. Kristine har lang erfaring med å benytte seg av digitale verktøy for å skape god relevant opplæring for elevene, og er en populær kursholder og inspirator.
Videre får vi besøk av Kristine Ellefsen, lærer fra Haugesund kommune. Kristine har jobbet som lærer og spesialpedagog siden høsten 2004. Hun har spesialisert seg innen alternativ kommunikasjon (ASK) og vært kursholder for dette fagfeltet ulike steder i landet. Kristine er opptatt av tilpasset og bærekraftig undervisning, noe hun mener fagfornyelsen legger gode føringer for.
Etter paralellseminarene får vi besøk av representanter fra flere ulike skolekommuner som forteller hvordan kommunene de representerer har løst det siste året og hva som har vært de største utfordringene. Til slutt ser vi sammen fremover mot en skole som er fleksibel nok til å være god, også når det uforutsette finner sted.
Faglige bidragsytere

Frantz T. Gregersen
– er avdelingsleder i LearnLab med skoleutvikling og dybdelæring som spesialfelt. Han er utdannet lærer med hovedfag i pedagogikk og har vært universitetslektor ved NTNU og OsloMets lærer- og ledelsesutdannelser i en årrekke. Han har omfattende erfaringer fra grunn- og videregående skole og har de siste årene jobbet med skole- og lederutvikling i norske kommuner og enkeltskoler. Hans hovedfokus er kultur og struktur for dybdelæring i undervisning, læring og vurdering.

STINE BRYNILDSEN
Stine Brynildsen, høgskolelektor, seksjon for IKT og læring ved lærerutdanninga, HiØ
Stine Brynildsen, høgskolelektor på seksjon for IKT og læring ved avdeling for lærerutdanningen (HiØ). Har tidligere jobbet 11 år som faglærer i norsk og engelsk på videregående skole, samt vært pedagogisk veileder i Kreasjon og prosjektleder for deres Microsoft-satsing. Er MIEE og MIE Master Trainer. Opptatt av hensiktsmessig, pedagogisk bruk av digitale verktøy – og at vi har det litt gøy på veien også!

Jørgen Moltubak
Jørgen Moltubak jobber som lektor i videregående skole. Han driver skolepodcasten Skolesnakk og har blant annet skrevet bøkene Gnistrende undervisning og Improvisasjon i klasserommet. Jørgen er utdannet litteraturviter fra UiO, har også studert idéhistorie, psykologi og PPU.
www.jorgenmoltubak.no

SIMEN SPURKLAND

Erlend Kobro

Kristine Østbye

Kristine Ellefsen

Audun Uggerud

Jo Sigurd Barlien
Jo Sigurd Barlien er nestleder i Elevorganisasajonen. Han har jobbet som elevrepresentant siden 2018, og har erfaring som elevrådsleder og nestleder i Elevorganisasjonen i Trøndelag, før han ble nestleder nasjonalt. Han mener elevdemokrati og elevmedvirkning er nøkkelen til en aktiv og lærerik opplæring, og ønsker at eleven skal løftes enda mer fram som hovedpersonen i skolen.